3 tipuri de linii

Când desenezi vei folosi 3 tipuri de linii: linii invizibile, linii slabe și linii tari. Știu că e simplu spus, dar spunem simplu ca să și reținem ușor.

LINIILE INVIZIBILE
Mereu vei desena cu creionul deasupra foii încercând să vezi linia pe care urmează să o pui pe hârtie înainte să o desenezi. Dacă îți faci obiceiul acesta liniile tale vor fi mai sigure și mai curate. E ca și cum ai exersa fiecare linie în parte. Dar nu o desenezi, ci o schițezi în aer - deasupra hârtiei. Când ești mulțumit de cum va arăta poți să o desenezi pe hârtie. Ai de ales între a șterge linii proaste sau a preveni acest lucru desenând în aer fiecare linie „de probă”. Cu cât previi mai mult, cu atât desenul va fi mai curat. Merită.

LINIILE SLABE
Sunt cele abia vizibile. Le pui pe hârtie pentru ca să te poți ghida mai departe, dar în desenul final nu ai neapărat nevoie de ele. Dar ai nevoie de linii trase fin ca să poți ajunge la linii tari, linii puternice și finale.

LINIILE TARI
Sunt cele definitive, în care pui forță și curaj. Și poți să pui ambele pentru că acum știi precis ce vrei să iasă. Ai desenat mai întâi linii invizibile, din ele ai selectat linii slabe și abia apoi ai hotărât ce trebuie păstrat.

E ca o piramidă: multe - multe linii invizibile, din care alegi ce e cel mai bun - câteva linii slabe și apoi cele mai puține, dar și mai calitative: puține linii tari.

Un exemplu:

Am pornit cu „foaia” (de fapt ecranul, am lucrat digital) goală. Am trasat în aer linii invizibile și apoi am pus niște linii slabe, care să mă ajute să mă ghidez:
Apoi am mai adăugat linii slabe ca să pot avea mai multe detalii:

Am trasat liniile tari, cele de care sunt mulțumit:

Am pus ceva hașură cu linii mai slabe, decât cele tari:

Am șters câteva dintre liniile slabe. Avantajul e că se șterg foarte ușor:

Acest demers poți să-l faci pentru fiecare desen de-al tău. Și vei vedea o diferență de calitate. E ca și cum ai planifica un lucru în loc să nu-l planifici.

TEMA NR. 3
Desenează un peisaj care să conțină brazi, stânci, nori, cascadă și soare folosind tipurile de linii învățate. Încearcă liniile slabe să le faci aproape invizibile - cât să le vezi tu. Dar ajută-te de ele cât mai mult când faci liniile tari - cele finale. Pune 15-20 de minute. Semnează-te, scrie data și trimite-mi-l.