Mâna sau ochii?

Cine se poate apuca de desenat? Ce ai nevoie ca să poți să desenezi? E normal să te gândești că ai nevoie de o îndemânare a mâinii. Și e adevărat. Dar cum poți să știi că o ai sau nu? Îți zic.

TEST DE ÎNDEMÂNARE:
Ia o foaie de hârtie și scrie pe ea numele tău. Ai reușit?
(Nu trișa! Scrie numele tău cât poți de frumos. Caligrafie...)
Dacă poți să-ți scrii numele pe o foaie, atunci DA! te poți apuca de desenat.
Asta înseamnă că mintea ta funcționează corect și există suficientă coordonare între ochi și mână astfel încât ceea ce îți propui să vezi să poți așterne pe hârtie.

Dacă n-ai scris încă numele, mă supăr. E important să treci fiecare test.

Acum, că l-ai trecut:

ȚINE MINTE:
De aici înainte nu mai ai niciun motiv să crezi că nu poți să desenezi. Da, vei avea mereu de progresat, dar nu ai scuze să te oprești. Vei ajunge până acolo până unde ai chef să mergi. Și dacă îți place mult, vei ajunge în locuri frumoase.

CE POȚI FACE CU DESENUL?
Desenând poți readuce amintiri. Îmi amintesc bine casa bunicilor mei, dar ea acum nu mai există. Când vreau să o revăd, pot să o pun pe hârtie așa cum mi-o amintesc.

Poți crea amintiri. În orice loc mergi, dacă faci mici desene - mai târziu văzând desenele îți vei aminti foarte clar lucrurile întâmplate. Dacă faci desene și prietenilor tăi, îi vei ajuta și pe ei să aibă în memorie întâmplările frumoase petrecute împreună.

Poți inventa, poți crea lucruri inexistente. Îți dezvolți creativitatea și poți aduce în lumea reală lucruri care altfel n-ar fi existat. Ține cont că aproape toate obiectele făcute de om din jurul tău, cândva erau desene. Când un meșter vrea să facă ceva mai întâi își imaginează, schițează și mai târziu desenul devine realitate. Așa se întâmplă cu mobilierul, cu automobilele etc.

Te poți relaxa. Presupun că ai momente când asculți muzică și stai liniștit. Adaugă la asta o hârtie și un creion și te vei simți util. Ai produs ceva, nu doar a trecut timpul. Și sunt multe lucruri pe care le poți face în timp ce desenezi. Mai bine zis: poți desena în multe ocazii, fără ca să faci mai puțin decât ai fi făcut în acel timp.

Înveți să fii atent la detalii. Înveți să vezi lumea diferit. Cu cât desenezi mai mult cu atât o să vezi mai mult, mai profund lucruri de care înainte nici nu aveai habar. Și cred că asta e cel mai bun motiv să continui. Înveți să prețuiești lucrurile simple care te înconjoară văzând frumuseți peste tot.

Înveți să prețuiești ordinea și frumosul. Camera ta va arăta deosebit și orice loc al tău va fi frumos, pentru că cu fiecare desen făcut înveți că ordinea e plăcută și frumosul e un lucru prețios.

CE CONTEAZĂ CEL MAI MULT?
Mâna sau ochii? Dacă citești acest articol presupun că știi să scrii de câțiva ani. Și asta înseamnă că mâna ta e bine antrenată ca să se coordoneze cu ochii. Dar mai ghicesc un lucru: chiar dacă nu ești la grădiniță, s-ar putea să desenezi încă la fel ca un copil de grădiniță. Și poți face testul ăsta cu orice om adult: Pune-l să deseneze un om. Majoritatea oamenilor adulți desenează ca un copil de grădiniță.

Pentru că ceea ce contează e să înveți să vezi lucrurile ca un artist. A învăța să desenezi e în primul rând un exercițiu al minții și al ochilor. Mâna e doar un instrument. Poate fi piciorul, cotul etc. Și sunt oameni cărora le lipsesc mâinile și totuși desenează.

Cel mai mult contează ochii. A privi. A desena înseamnă în primul rând: a privi.

Desigur, și mâna va căpăta îndemânare deosebită și sunt exerciții prin care poți să o dezvolți. Vedem mai târziu.

ȚINE MINTE:
Ochii. În primul rând „a privi”.

CE REZULTĂ?
De aici rezultă ceva foarte important. Când desenezi nu te grăbi să folosești mâna. Ochii trebuie să aibă rolul principal. Alocă timp suficient ca să vezi obiectul pe care vrei să-l desenezi, alocă timp suficient ca să vezi fiecare etapă prin care treci desenul tău.

Și acum că am povestit suficient, înainte să învățăm mai mult, hai să vedem dacă lucrul ăsta ajută:

TEMA NR. 2: PRIVEȘTE ȘI DESENEAZĂ
Pune pe masă câteva obiecte pe care le ai în jur. Poate o vază cu flori, o carte, câteva fructe, o jucărie, o sticlă, un pahar. Dar să fie măcar 3 obiecte diferite.

Pe o hârtie A4, cu creion normal, desenează ceea ce vezi. Poți să stai la vreo 2 metri distanță ca să le observi suficient de bine, dar să le observi ca grup de obiecte în același timp.

Alocă 15-20 de minute pentru asta, dar asigură-te că cel puțin 2 treimi din timp te ocupi cu privitul nu cu desenatul, adică lucrezi cu ochii nu cu mâna.

Nu uita să te semnezi și să scrii data.

Trimite-mi tema la adresa de email afișată în pagina de contact.

CONCLUZII
Două lucruri:
1. Cât timp poți să-ți scrii numele pe hârtie, poți să fii desenator.
2. Ochii au rolul principal. Folosește-i mai mult decât mâna. Cu cât mai mult, cu atât mai bine vei desena.

BONUS:
Beiuș
(Asta vedeam pe geam din sala mea de clasă, în liceu.)