Materiale de desen (introducere)

Mai ții minte când la școală desenai pe marginea caietelor? Nu ești singurul...
Vestea bună e că, exersând un pic, poți să transformi acest tip de desene în ceva super.

Când desenezi, tu ești șeful și tu decizi totul. Expresiile fețelor, unghiul camerei, detaliile. Totul devine posibil.

Hai să vedem câte ceva despre materialele de desen. Începem cu strictul necesar:
- e suficient să ai hârtie și un creion sau pix

Dar se poate și mai mult. E bine să ai la îndemână:
- creion
- hârtie
- radieră
- markere și pixuri

CREIOANE
Sunt notate cu B, 2B, 3B, 4B... cu cât mai mult B (black) cu atât mina e mai moale și scrie mai negru și se consumă mai repede.
Undeva la mijloc ai HB, iar apoi 2H, 3H, 4H... cu cât mai mult H (hard) cu atât mina e mai tare și se consumă mai puțin.

Recomandarea mea e să ai tot timpul un HB, un 2B-4B și un 5B-6B. Cele cu H sunt bune pentru detalii foarte fine, dar mie nu-mi plac - mi se pare că zgârie foaia. Merită să încerci mai multe. Totul depinde de ce vrei să faci și de multe ori nici nu știi ce vrei să faci până nu încerci mai multe variante.

Îmi place să am un creion mecanic Rotring, cu mină 0.5 mm și tărie 2B la îndemână. Merge bine pentru linii fine, pe hârtie de dimensiuni mici. Și nu ai treabă cu ascuțitul lui. Îmi place mult să încerc idei cu un astfel de desen. Da, e mai mult pentru desen tehnic, dar e super bun când vrei să înveți să ai linii mai curate.

RADIERĂ
Ai auzit de gumă plastică? Mi-ar plăcea să știu că ai aflat de la mine. E o radieră care se poate modela și care adună în ea mizeria care se face când ștergi. N-aș zice că e obligatoriu să o ai. Ba chiar aș sugera să nu pierzi timp cu radiera. Trebuie să exersezi a desena, nu a șterge. Dar pentru desene finale, da, merită să faci curat un pic să arate mai aranjat totul.

HÂRTIE
Aici, deocamdată hârtie de xerox. Vei folosi o grămadă pentru exerciții. Deci ia-ți hârtie ieftină (un top de hârtie pentru xerox). După ce-l termini mai vedem. Mai târziu, da, poți cumpăra hârtie scumpă pentru desenele tale finale. Pentru schițe și desene la grămadă vei prefera mereu ceva ieftin. Sper.

MARKERE ȘI PIXURI

Și orice altceva. E fain că poți să faci așa: desenezi linii ajutătoare cu creionul și apoi linii definitive cu pixul sau markerul. Apoi ștergi liniile cu creionul. Rămâne un desen foarte curat. Linii finale, negre. Markerele sunt de multe feluri. Experimentează. La unele variază linia în funcție de cum apeși. Unele lasă în urmă linii care par trase cu pensula.

ALTELE
Nu strică să ai și un liniar. Și un coș de gunoi. Dar nu arunca schițele. E bine să le păstrezi o vreme - câteva luni, și să le mai sortezi pe urmă. Multe idei se pierd dacă le arunci.

Acum și o temă:

TEMA NR. 4
Încearcă un portret după o poză. Serios. E cel mai greu lucru pentru mine și s-ar putea să fie așa și pentru tine. Dar e nevoie să încerci acum. N-ai voie să arunci desenul. E de așteptat să iasă rău.
Încearcă să-ți amintești lecțiile anterioare. E important să petreci mult timp privind subiectul de desenat și e important să pui mai întâi linii cât de fine.

Hai să luăm o poză alb negru. Și ia și tu o hârtie A4 și un creion. E greu să faci portret de fată / femeie - chiar e greu pentru că trebuie să arate bine. Și dacă scapi mici proporții va arăta prost și nu vei ști de ce. La bărbați nu e așa complicat. Și vorbesc serios. Aici merge să pui linii frânte, care nu curg așa frumos, merge să pui linii mai puțin curate.

Poți lua ce poză vrei. Dau și eu una, dacă n-ai timp să cauți.

(sursa imaginii)