Lecție de perspectivă (a cincea din zece)

(Valabil pentru perspectiva cu un punct de fugă. La ea ne referim în aceste prime 10 lecții de perspectivă.)

Un lucru pe care deja cred că l-ai observat, dar de care trebuie să fii cât se poate de conștient e că linia orizontului are de a face cu nivelul de la care privești. Mai precis: exact acolo sunt ochii privitorului. Când privești la punctul de fugă linia orizontului hotărăște ce anume e deasupra de tine (albastru și roz) și ce e mai jos de privirea ta (galben și verde).

Iar, analog, pe orizontală: punctul de fugă hotărăște ce e în stânga ta (albastru și galben) și ce e în dreapta ta (roz și verde).

În primul desen, cel ce privește stă în picioare - linia de orizont plasată sus ne ajută să avem senzația asta.

În schimb, dacă punem linia orizontului jos, e ușor să ne imaginăm că privitorul stă în iarbă și privește relaxat peisajul:

E valabil și când faci poze. Dacă stai în picioare se simte că poza e făcută din picioare. Dacă faci o poză de jos va fi vizibil de asemenea. E ușor de depistat nivelul de la care e făcută poza pentru că unele obiecte se văd de jos altele de sus, iar altele la nivelul ochiului - linia orizontului, chiar dacă nu e vizibilă se simte în felul acesta.

Tot când faci poză, poți - intenționat sau nu - să ții aparatul într-un anumit unghi, în așa fel încât linia orizontului să nu facă unghi drept cu marginile pozei. Asta e valabil și la desen. În numim chiar așa: UNGHIUL CAMEREI. Am rotit spre stânga:


Apoi spre dreapta:

De reținut: linia orizontului se poate plasa mai sus sau mai jos pe foaie - și asta ne dă nivelul de la care privim.
Și poate să facă un unghi drept cu marginile foii sau nu - asta ne dă unghiul camerei.

TEMA NR. 10: Desenează fără model 2 rânduri de copaci, folosind perspectiva cu un singur punct de fugă. Alege de data asta o poziție specială pentru linia orizontului și un unghi mai neobișnuit al camerei.

Un bonus video: Cum să desenezi forme în spațiu folosind perspectiva cu un punct de fugă