Lecție de perspectivă (prima din zece)

Începem ceva frumos. Deocamdată 10 lecții. Dacă va fi nevoie de mai multe, mai revenim mai târziu cu un nou set. Important e să luăm pas cu pas.

Ceva simplu de tot. Un punct pe foaie și linii care ies din el. Nu folosi liniar. Nu e musai să iasă linii perfecte. Dar încerci să le faci drepte și pe cât posibil dintr-o bucată. Asta înseamnă că o să miști mâna din cot.

Prima

A doua

A treia

O să ți se pară exerciții aiurea. Nu. Trebuie să faci măcar 10. Pune câte un punct pe hârtie la întâmplare. Și apoi linii din el spre marginile hârtiei. Un secret: eu când trasez liniile cu mâna liberă pornesc din punct. Altfel nu prea-l nimeresc.

Un alt secret: uneori e mai simplu să rotești foaia și să lași mâna cu care desenezi în poziția comodă pe care ți-ai găsit-o pentru linii drepte. E super așa.

Și încearcă să vezi ceva acolo. Nu-i așa că s-a creat un spațiu? Dacă nu-l vezi acum nicio problemă. Ideea e că în acel spațiu o să poți pune ce vrei tu.

N-am vrut să-ți arat acum, dar mă tem că nu crezi. Îți dau un mic exemplu. Iau ultimul desen, fac liniile mai puțin vizibile și pun o linie de orizont, o șosea, copaci, păsări și nori ghidându-mă după linii.
Exemplu

TEMA NR. 5
Fă și tu 10 desene cu un punct și linii pornind din el. E suficient dacă îmi trimiți 3 dintre ele. Merge repede... poți un exercițiu la 2 minute, poate și mai repede. Nu te chinui să faci liniile perfect drepte, mai bine fă-le strâmbe dar dintr-o bucată. Adică începi din punct și miști mâna dintr-o lovitură pe toată foaia. (Amintește-ți că poți testa mai întâi cu linii „invizibile”.)

Imaginează-ți în fiecare dintre ele că punctul e locul cel mai îndepărtat. Acolo se termină spațiul vizibil. Plimbă-te pe fiecare linie. Cu cât te apropii de punct ești mai departe, cu cât te apropii de marginea foii ești mai aproape.

Observă asta și în jurul tău. Nu-i așa că e la fel? O șosea când mergi cu mașina, nu se vede la fel? De azi încolo o să vezi mai mult.