Lecție de perspectivă (a treia din zece)

Trasez linia orizontului:

Pun pe linia orizontului punctul de fugă:

Desenez 4 dreptunghiuri (sau pătrate dacă vrei, nu contează), 2 deasupra liniei, 2 sub linia orizontului:

De data asta iau un liniar ca să fiu precis cu liniile astea. Sunt prea multe. Din fiecare colț al dreptunghiului trasez o linie fină - abia vizibilă - până în punctul de fugă:

Aici vor fi 4 cutii. E mai simplu să spunem cutie, decât paralelipiped dreptunghic. Pentru fiecare cutie stabilesc cât de lungă să fie, spre punctul de fugă. Pentru asta trasez câte o linie verticală paralelă cu latura din dreapta a dreptunghiului și mărginită sus și jos de liniile ajutătoare corespunzătoare. Sună complicat dar se vede sper:

Aici am luat-o pe scurtătură. Voi reveni cu un caz mai simplu. Dar poți să vezi că au rezultat 4 cutii: 2 deasupra liniei orizontului, 2 sub ea.

La cutiile de sus se vede partea de jos (verde) așa cum e de așteptat.
Iar la cutiile de jos se vede partea de sus (roșu).

Cred că ai prins ideea, deși nu-s sigur că poți să reproduci desenul de mai sus. Nu e nevoie. Luăm caz mai simplu. Hai să facem doar 2 cutii și să folosim liniarul. Fă o dată cu mine și la final tema va fi gata rezolvată.

Da. O să fie mai simplu cu liniarul. Deci, prima dată: linia orizontului și punctul de fugă cât mai în stânga de data asta:

Apoi 2 dreptunghiuri - unul deasupra orizontului, unul sub. Și le plasăm cât mai în dreapta foii:

Trasăm liniile ajutătoare fine spre punctul de fugă din toate colțurile dreptunghiurilor:

Cu o linie verticală (aici cu verde deschis) am hotărât cât de lungi să fie ambele cutii. Linia e paralelă cu latura din stânga a dreptunghiurilor și perpendiculară pe linia orizontului. Punctele roz sunt doar ca să evidențiez rezultatul - știm acum care e partea din stânga a cutiilor:

Duc 2 linii orizontale paralele cu linia orizontului și cu orizontala cutiilor. Aceste linii trec prin colțul cutiilor (de jos pentru cutia de sus și de sus pentru cutia de jos - acolo unde se intersectează cu linia verticală verde):
Acum am suficiente date încât să pot finaliza partea vizibilă a ambelor cutii. Dacă vreau aș putea continua și partea invizibilă.


TEMA NR. 7: Desenează pe aceeași foaie 2 cutii, în spațiu, una văzută de jos, una văzută de sus.

Evident că nu rămânem la cutii. Dar ține cont că într-o cutie poți pune orice.
Asta e deja altă lecție. Și cred că o introducem ca paranteză la lecțiile de perspectivă. Deci asta urmează.