Lecție de perspectivă (ultima din zece)

Am parcurs lecții despre perspectiva cu un punct de fugă. Trebuie să le vezi ca o temelie. Peste ele vom clădi mai tâziu alte seturi de lecții.

Hai să vedem, de ce nu e suficient să știi perspectiva cu un punct de fugă. Ce aduc în plus alte tipuri de perspectivă.

Știi cum să desenezi un rând de clădiri. O stradă care duce undeva departe. Dar ce faci dacă vrei să desenezi o intersecție? Colțul unei clădiri? În primul rând privești. Și observi. Ce avem?

Iată! Avem linii verticale. Și avem două tipuri de linii diagonale. Spre stânga - se întâlnesc într-un punct în stânga - undeva în afara cadrului. Și spre dreapta - la fel. Acele puncte sunt puncte de fugă și sunt două. Deci avem perspectivă cu două puncte de fugă. Care poate fi o poveste în 10 lecții. :)


Deocamdată e suficient să știi că există. Și simplificat arată așa:
- o linie de orizont
- pe ea două puncte de fugă, din care duci linii ajutătoare
- și ai trei tipuri majore de linii: spre punctul de fugă din stânga, spre punctul de fugă din dreapta și verticale

Așa vei putea contrui și desene de interior în care privești spre colțul camerei, nu spre un perete.

Și apoi mai e perspectiva cu 3 puncte de fugă:
aici liniile care ar fi fost verticale la perspectiva cu 2 puncte de fugă, nu mai sunt verticale ci merg și ele într-un punct de fugă care dă adâncimea sau înălțimea - e corect ca obiectele să fie văzute mai mici cu cât sunt mai departe de privitor. Perspectiva cu 3 puncte de fugă e ceva mai dificil de folosit, dar îți dă rezultate super. 

Aici privim de sus:
- linia oriontului e sus
- al treilea punct de fugă e jos


Aici privim de jos:
- linia orizontului e jos
- al treilea punct de fugă e sus

Deocamdată ne oprim cu lecțiile de perspectivă. Desigur, poți oricând să aprofundezi, să repeți, să exersezi, să experimentezi. Și e perfect dacă încerci în toate desenele tale să aplici și cunoștințele noi. Dacă faci un peisaj, de ce n-ai desena un drum care se pierde la orizont, sau un rând de pomi care dispare cu distanța? E mai bine să încerci și să greșești, decât să nu încerci.

Nu prea vom putea trece la lecții de perspectivă cu 2 puncte de fugă și 3 puncte de fugă până nu exersăm suficient de bine perspectiva cu un punct de fugă. Trebuie să intre în sânge. În ochi. În imaginație. Și în mână - pentru îndemânare trebuie exercițiu regulat. :)

Temă. Nu. Pentru că încă e vacanță. :)

Dar revenim curând cu alte lecții la care n-o să stăm cu liniarul să calculăm prea multe. Mai precis: lecții despre cum desenăm oamenii.


PROVOCARE:
Dacă te-au ajutat lecțiile parcurse până aici, recomandă blog-ul prietenilor tăi care crezi că le-ar parcurge cu drag. Blog-ul ăsta e mic de tot fără vizitatori... E un pic ciudat să ții lecții cu sala aproape goală. :) M-ar stimula să am măcar 2-3 elevi care să-mi trimită regulat teme rezolvate prin email.

Sursa imaginilor:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/f8/8d/e1/f88de1884482bb6324a6396060efe4d7.jpg
https://www.craftsy.com/blog/wp-content/uploads/2013/07/cropped.jpg
http://thevirtualinstructor.com/images/twopointperspectiveabovethehorizonline.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/3e/37/2b/3e372bc0bd14b947511e589305b8adf2.jpg
https://i.ytimg.com/vi/Xnbb1ye0LxA/maxresdefault.jpg